Holistische paardenosteopathie


Tegelijk paarden én mensen helpen is een droom van jongsaf. In eerste instantie startte ik de opleiding tot holistisch paardenosteopaat vanuit mijn eigen passie en om goed zorg te kunnen dragen voor mijn collega's co-coaches. Tijdens de opleiding osteopathie en bij 'oefenklanten' ervaarde ik echter al snel dat er vaak een link is tussen hoe ruiter/eigenaar en paard zich voelen en/of gedragen. Naast de fysieke invloed van ruiter op paard door het zadel, de zit, het bit, scheefheid, enz is er ook de mentale invloed. Ruiters die steeds gespannen of enkel prestatiegericht omgaan met hun paard, gaan die spanning onbewust overdragen op hun geliefde dier. Een paard dat lang onder spanning moet presteren gaat dit compenseren in zijn houding, waardoor allerlei kwaaltjes kunnen ontstaan. Omgekeerd zal bijvoorbeeld een schrikkerig paard ook de ruiter tot spanning brengen. Belangrijk is dus om steeds de ruimere context te bekijken. Als osteopathie-student met tevens een post-graduaat in Personal Coaching - Equicoaching®

ben ik getraind in het lezen van het paard tijdens mijn werk, maar zal ik ook steeds onbevooroordeeld benieuwd zijn naar de ruimere context waarin het paard fungeert en leeft, en dus ook naar zijn mens...


In het kader van mijn thesis voor het laatste jaar van mijn opleiding holistische paardenosteopaat, werk ik momenteel met 3 onderzoeksgroepjes. Eentje waarbij ik enkel het paard osteopatisch opvolg. Eentje waarbij ik aan de slag ga met ruiter én eigen paard in Equicoachsessies. En een laatste groep waarin ik zowel met het paard als zijn mens aan het werk ga. 


Interesse om meer te weten over dit project of om deel te nemen met jouw paard(en)?

Geef vrijblijvend een seintje en ik geef graag wat meer toelichting.

Getriggerd door wat Equicoaching® met jouw eigen paard teweeg kan brengen?
Check hier de voorwaarden en aarzel niet!

  


Voor elke mens met een 'paardprobleem',

is er een paard met een 'mensprobleem'.
Wil je je paard verwennen met holistische osteopathische behandelbeurt?
Maak meteen een afspraak 
aan het voordelige tarief van 50€ per paard!


Holistische paardenosteopathie is aanvullend op de algemene diergeneeskunde en in geen geval een vervanging.  Net zoals je als mens voor sommige kwaaltjes naar de huisarts gaat en voor andere bij de osteopaat te rade gaat, kan je voor je paard ook een aanvullend zorgprogramma hebben.  Het is goed om hier bewust mee om te gaan.


Bij holistische paardenosteopathie ga ik kijken naar je paard als één geheel.  Het doel is om het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren. Alle structuren en systemen in het lichaam (weefsels, gewrichten, spieren, pezen, organen, bezenuwing, fascia, ...) beïnvloeden mekaar en zouden in harmonie moeten zijn om een gezond en los bewegend paard te hebben.   Als osteopaat (in wording) ga ik op zoek naar het onderliggende probleem, want vaak ligt de oorzaak niet op de plaats waar symptomen tot uiting komen.  Door systemen in evenwicht te brengen wordt beweeglijkheid hersteld en doordat alle systemen met mekaar in verbinding staan, worden zo vaak meerdere problemen tegelijk opgelost.


Ik gebruik hiervoor enkel mijn handen en mijn ogen, geen toestellen of hulpmiddelen, en palpeer en behandel je paard met zachte en trage bewegingen. Tegelijk let ik steeds op de reactie van je paard, want het paard vertelt onmiddellijk wanneer een manipulatie of mobilisatie voor hem helend is of een grens bereikt. Elk paard is anders met betrekking tot (druk)gevoeligheden, dus zal ik steeds in respect voor het dier starten met het zoeken en voelen naar waar voor jouw paard de grens ligt tussen comfort en stretch.


CabaBLOOM - Blooming with Horses