NATURAL HORSEMANSHIP

CabaBLOOM®  stelt alles in het werk opdat de paarden op een zo natuurlijk mogelijk wijze (zo natuurlijk als mogelijk is binnen de  gedomesticeerde setting) te huisvesten, te voeden en te benaderen.  Hierover bestaan verschillende theorieën en meningen, wellicht zoveel meningen als er paardeneigenaars zijn.  Maar wat de meeste methoden toch allen gemeen hebben, is dat ze gaan kijken hoe een paard zich in een natuurlijk kudde gedraagt om dat vervolgens zoveel mogelijk te simuleren aan de hand van diverse elementen die we ter beschikking hebben.


Bijvoorbeeld: in een wilde kudde spendeert een paard gemiddeld 16u per dag aan eten en voedselzoekgedrag (rondstappen en eten) in blokken van 2 à 3 uur afgewisseld met 1 uur rust.  Paarden in gevangenschap (vooral indien ze het merendeel van de tijd op stal staan) hebben een omgekeerd regime: 16u op stal (rust) , 5u eten, 3u bewegen (met geluk). Geen wonder dat dit kan leiden tot allerlei stalonhebbelijkheden. Vandaar zie je steeds meer tools in een stal opduiken om paarden wat meer dingen te doen te geven, zoals hooinetten, likstenen, speelballen.  Hoewel sommige ook tot doel hebben voor voederspreiding te zorgen en het mineralendieet aan te vullen, zorgen ze ook voor bezigheid en minder verveling.


Bij CabaBLOOM®  zien we het leven als een continue leerproces.  Op instagram kan je onze leeravonturen zien en volgen hoe wij gaan BLOOMen, op onze manier :)  Op de CabaBLOOM®-shop vind je ons aanbod van spulletjes die we door eigen gebruik handig vonden.  De opbrengsten worden geïnvesteerd in onze co-coaches.


Paddock Paradise


Het natuurlijk management van paarden behoort tot één van de kernelementen voor CabaBLOOM.  Voor het stimuleren van natuurlijke beweging kozen we voor de aanleg van een Paradise Paddock. Iedereen kan dit vrij eenvoudig opzetten. Het voornaamste wat je hiervoor nodig hebt zijn, behoudens een weide (en dat hoeft niet eens een grote te zijn), paaltjes, electriciteitsdraad, wat tijd en veel fantasie.


Je start best met een schets. Bij de gemeentedienst ruimtelijke ordening kan je hiertoe een plattegrond opvragen van je lot(en). Door deze een paar keer op A3 te kopiëren kan je makkelijk aan het experimenteren en heb je alles op schaal.

Vervolgens zet je met een paar paaltjes in je weide de hoeken van je paddocks uit en dan doorloop je de weide zelf alsof je paard was.  Kijk of de doorgangen logisch en voldoende breed zijn, of je bepaalde tracks makkelijk kan afsluiten indien nodig. Zorg ervoor dat de paarden een eind moeten wandelen van de schuilstal tot de drinkplaats en eetplaats, terwijl je er toch zelf makkelijk en moddervrij bij kan om aan te vullen. Zie erop toe dat je minimum 1 track van voldoende lengte hebt voor een goed spurtje.


Wij hebben gekozen voor tracks van 3m breed om toe te laten dat de paarden tijdens een spurt mekaar ook vlot kunnen inhalen. Bredere tracks zouden het 'vluchtgedrag' ondermijnen en als gevolg hebben dat je viervoeters de tracks gewoon zien als weide en blijven staan. De hoeken hebben we afgevlakt zodat er in de bochten meer plaats is en ze ook die in rengalop kunnen nemen. Ook handig trouwens om rekening te houden met de breedte van je tractor/quad en sleep, zodat je de tracks vlak en mestvrij kan houden.


In het geval van CabaBLOOM moesten we werkelijk van nul starten op een vlakke natte weide.  Om te bepalen waar en in welke positie de schuilstal moest komen zijn we letterlijk in weer en wind op de vlakte gaan staan om zelf te voelen waar de wind- en regenkant waren. Na een natte winter is het ook makkelijk om te zien waar de droogste plaats in de weide is, in ons geval is daar de Cabahara (zandplaats) gekomen.  Het is belangrijk voor het welzijn van je paarden, en nog meer als je een natte weide hebt, om ervoor te zorgen dat je ze ook voldoende beweging kan gunnen in de winter en ze steeds kunnen rondrennen en rollen op een droge zanderige plaats.  Vlakbij de stal vonden we het belangrijk een modder/rolruimte te laten.


Het principe is dat ze vanuit elke weidedeel te allen tijde makkelijk in hun schuilstal kunnen.  Voor ons in deze drassige weide was het geen optie om de vloer van de schuilstal vlakke grond te laten. Die zou in no time omgetoverd worden tot een modderbad, wat ook het risico zou inhouden dat de hoekpalen van de stal zouden verzakken.  Stel je voor, al dat werk voor niets.  De vloerbekleding werden dus identiek dezelfde steenshotten dan de wanden. En rond de stal werden modderplaten gelegd voor dezelfde reden.  Een absolute aanrader in onderhoud!

De keuze van electriciteitsdraad ging naar een blauw/zwarte zeer goed geleidende draad van 6mm dik, gespannen op 2 hoogten (70cm en 1m20).  Paarden zien kleuren immers op een heel andere manier. Terwijl blauw voor hen prima opvalt, doet het dat absoluut veel minder in het landschap dan bijvoorbeeld wit lint en witte draad.  Zie ook in onze webshop, waar we graag met jullie delen wat voor ons de beste prijs/kwaliteitsoplossing was. De binneweides zijn verbonden met de buitenomheining onder de grond door.

Aarzel niet om contact op te nemen voor advies of materiaal voor het creëren van je eigen Paddock Paradise !  CabaBLOOM denkt graag mee na over hoe je je paarden vanuit jouw mogelijkheden op een zo natuurlijk mogelijk manier kan huisvesten.

Grondwerk

Werken op de grond, naast het paard, is zeker en vast een manier om een nauwere band met je paard te ontwikkelen.  Het mooie is, als je een jong paard leert aan de longe lopen en gehoorzamen in de verschillende gangen en vanuit de verschillende lead posities, jij op z'n minst evenzeer leert van je paard dan omgekeerd. Ze vertellen je namelijk genadeloos wanneer je niet de juiste positie inneemt, onduidelijke signalen geeft of deze niet voldoende doseert. Je moet het natuurlijk willen verstaan, en je moet goed kunnen observeren, ...


Onlangs toen we op wandel gingen moesten we langs een houtstapel, afgedekt met een groot blauw afdekzeil, wapperend in de wind. Niet dat onze jongens hierop volledig flipten, maar hun korte schrikreactie was voor ons het signaal om toch ook schriktraining, in vrijheid, weer een stukje op te pikken.


We worden sterker wanneer we onze angst in de ogen durven kijken. De ene van ver. De andere van zeer dichtbij.

Onkruid!


Toen CabaBLOOM® van start ging met paarden, telde onze stappenteller overuren door het afstappen van de weide. We kenden niet veel van planten en onkruiden, dus elk ding dat er anders dan gras uit zag werd onder de loep der paniek genomen.  Her en der op internet zijn goede bronnen ter informatie  (ook hieronder vermeld) en sommige apps (zoals PlantNet) zijn zeer hulpzaam in het herkennen van planten, maar nergens vond ik 1 eenvoudig en kort overzicht dat netjes alles samenvatte.


Bij deze dus een poging om de voornaamste soorten die we hier tegenkomen op te sommen, een lijst die geenszins exhaustief is. Laat ons gerust ook weten als jullie nog interessante bronnen hebben, zodat we de lijst kunnen aanvullen.

Paarden hebben een natuurlijk instinct dat hen zegt welke planten giftig en niet giftig zijn. Giftige planten smaken vaak ook bitter. Toch loopt het geregeld mis. In de natuur gaan paarden soms ook natuurlijke kruiden eten als ze zich ziek voelen. In een weide waar onvoldoende gras voorradig is, is een verkeerde hap ook sneller genomen. Ook zo als de buren in alle onwetendheid hun snoeiafval in de weide dumpen. Of je bent op wandel en in een onoplettend moment grist je viervoeter een tak uit een siertuin mee. In gehakseld, gedroogd of ingekuild formaat kunnen ongewenst en ongemerkt grote hoeveelheden giftige planten in de buik van je paard terecht komen (bijvoorbeeld Jacobskruid). En dan heb je nog het karakter van je paard, er zijn gekkerds die graag experimenteren en overal eens aan knabbelen. Voorkomen waar je voorkomen kan is dus de boodschap.


Het hangt af van de hoeveelheid opgegeten giftige plant, het type gifstof en het paard zelf of inname ook tot vergiftingsverschijnselen leidt. Bel altijd je dierenarts en geef hem/haar zoveel mogelijk informatie over de plant en de hoeveelheid die je paard heeft gegeten.