Hieronder delen we wat kennis van dingen die we zelf heel praktisch vinden in het houden of verzorgen van paarden
en waarover al meerdere klanten vragen hadden. Veel kijkplezier!
Pure Horse legt grondig uit op hun website hoe Elke Malenke een ingenieuze en eenvoudige methode bedacht, om met behulp van een standaard refractometer het suikergehalte in hooi te bepalen. Wij testten het uit, werden er happy van (zo handig dat we het vaak doen!) en brachten het in beeld.
De suikergehaltes die in de literatuur worden vermeld zijn altijd gebaseerd op de droge stof. Bij hooi mag je er van uit gaan dat je meting redelijk in de buurt komt (eventueel 1-2% afwijkend van de in het laboratorium gemeten waarde) van de werkelijke droge stof. Dat heeft Pure Horse gecontroleerd met verschillende tests van verschillende hooibatches.
Testen van het suiker % in gras is nog eenvoudiger, omdat je het niet hoeft te laten weken voor de test.
Bij gras moet je met andere hoeveelheden rekenen, omdat het een hoger vochtgehalte heeft. Je kunt er van uitgaan dat 100 gram gras, ongeveer zo’n 20-25 gram hooi zou worden. Dat betekent dat je het gemeten suikergehalte keer 4 of 5 moet doen (weelderig gras x5, droger gras x4) om de globale waarde in droge stof te krijgen.
Binnen een HPO sessie passen we steeds verschillende technieken toe in functie van de observaties. Eén van technieken is de Movement Feedback Method, hier geïllustreerd in een toepassing op het sternum.
CabaBLOOM® is a registered trademark from GoHe
BE0755.858.246
Vrijstellingsregeling kleine ondernemingen.
2025 Copyright © All Rights Reserved
Last updated Januari 2025