OVER ONS

Ramses & Ricola


Maak kennis met onze twee schattige en geliefde co-coaches,

Ramses en Ricola!

Ze zijn speciaal voor jou met de grootste aandacht

geselecteerd door CabaBLOOM

en net als jij en ik hebben ook zij hun verhaal. 


Onze twee broertjes hebben Zwitserse ouders en zijn Freibergers (ook gekend als Franches-Montagnes, FM),
een erg betrouwbaar ras dat vroeger gebruikt werd als licht trekpaard door de Zwitserse garde.


CabaBLOOM werd verliefd op hen omwille van hun koele hoofd, warm hart en het feit dat ze nog onschuldig dicht bij de natuur staan. 


De perfecte karakteristieken om jou te coachen.



Zwitserland voorziet aanzienlijke subsidies om het Franches-Montagnes ras in stand te houden.  De fokkers beschikken ook over uitgestrekte weides.  De watertoevoer van deze weides wordt telkens van begin oktober tot het voorjaar afgesloten. Dit betekent dat de paarden de weides moeten verlaten en op stal moeten verblijven.  Jammer genoeg hebben de meeste fokkers onvoldoende stalling om alle veulens en zwangere merries binnen te houden.  Er is tevens strikte controle op het feit dat de paarden dagelijks weidegang hebben en fikse boetes worden gehandhaafd.

Dit financieringssysteem, dat met goede bedoelingen in het leven werd geroepen, heeft een pervers effect.  Er wordt namelijk een selectie gemaakt in de veulens. De 'beste' worden gehouden voor de hengsteninspectie, worden voorgesteld als kweekmerrie, of voor de sport. 

Alle andere veulens worden genadeloos naar het slachthuis gebracht. En dat zijn ongeveer 70% van de vaak heel mooie veulens,
als Ramses en Ricola.

Two feet move your body,

four feet move your soul.



CabaBLOOM® wordt bezield door Heidi Goossens en is het resultaat van een fusie tussen passie voor mensen, business en paarden.


Die paarden toch...
Ik moet 5 geweest zijn toen ik het paard van Jan aaide. Iemand uit het dorp die thuis al eens passeerde. Niet lang na die eerste aanraking volgden ponyritjes op de kermis en vanaf mijn 11de rijlessen in de manège. Want ik mocht 1 hobby kiezen en ik twijfelde niet. Paarden waren er altijd al, als een rode draad door mijn leven, met periodes van wisselende intensiteit en niveaus. Als fascinatie, als prestatiedieren, als stoere en te temmen uitdagingen, als bondgenoten in avontuurlijke trektochten in binnen- en buitenland, als houvast en warmte op momenten dat al de rest even onduidelijk was.

Paarden leerden me dat je na het vallen er weer op moet, dat er niks mis is met goed vuil worden en naar zweet ruiken én dat je zo zelfs op café kan: zolang je maar paardenbotten aanhebt als verklaring :), dat je grote doelen moet opsplitsen in kleine stappen, dat teleurstellingen intens mogen zijn, dat je zelfzeker mag zijn, dat niets gaat zonder er moeite voor te doen, dat je nooit mag opgeven, dat je het niet alleen moet kunnen, en wellicht nog veel meer...

Dus, paarden konden niet ontbreken in mijn verhaal. Paarden zijn prooi- en kuddedieren, dus erg sensitief en alert voor de omgeving en lichaamstaal van andere paarden in de kudde. Ze screenen continu de horizon af, op hun hoede voor roofdieren. Als een gevolg 'lezen' zij perfect wat er binnen in ons omgaat. Ze tonen ons wie zij zijn door het afstemmen op ons innerlijk gevoel. Je kan een paard niet voor gek houden. Ze voelen het verschil tussen uiterlijk gedrag en onderliggende emoties. Maskers vallen af. Paarden geven eerlijke, directe en niet-oordelende feedback.

Na het doormaken van toch al een aantal levensfases kies ik vandaag voor diepgaande connecties in plaats van oppervlakkige contacten, echtheid in plaats van show, het innerlijke in plaats van uiterlijke, nieuwsgierigheid in plaats van oordelen, beleven en initiatief nemen in plaats van toeschouwer te zijn. Ik geloof in een gezonde geest in een gezond lichaam en heb al aan den lijve mogen ondervinden dat chronische stress je immuunsysteem grondig onderuit kan halen.


Een diploma als toegangsticket tot de arbeidsmarkt

Wellicht ben ik een levend voorbeeld van 'opleiding zegt niet alles', maar ik ben er wel graag transparant over.
Ik heb een economische en paramedische opleiding (bacheler-niveau) als achtergrond, met nog wat additionele post-universitaire en professionele opleidingen en ondertussen meer dan 20 jaar professionele ervaring in diverse sales-, marketing- en managementrollen in internationale gezondheidsbedrijven. Door de aard van de bedrijven waartoe ik werd aangetrokken, deed ik waardevolle ervaringen op die me inspireren om te doen wat ik vandaag doe met CabaBLOOM.

Hoe mijn professionele pad van mij een coach maakte
Enerzijds, door het werkzaam zijn in heel wat therapeutische domeinen (van mentale gezondheid met depressie en angststoornissen, chronische pijn tot zeldzame aandoeningen), deed ik veel medisch-wetenschappelijke kennis op in diverse ziektebeelden.  Het werken met artsen, ziekenhuizen, patiënten(organisaties), overheden en zo meer leerden me om grondig te luisteren naar hoe noden anders zijn afhankelijk van op welke stoel je zit, welke fase je doormaakt, door welk venster je naar de wereld kijkt, welke kansen je kreeg en nam. Omdat bijna iedereen van ons op één of andere manier patiënt is, of vroeg of laat wordt, helpt deze kennis mij ook in het bijstaan van coachees in hun persoonlijke patient journey.

Anderzijds, door het werken in multinationals ben ik ook steeds meer gepassioneerd geraakt door situationeel leiderschap, samenwerkings-verbanden, teamdynamieken en daarmee de dynamische maar ook de verstarrende aspecten van (snel veranderende) bedrijven.
Een VUCA wereld vergt een VUCA-plus mindset van elke medewerker. Meer dan ooit moeten we een weerbaarheid en flexibiliteit aan de dag leggen, en meer dan ooit is het ook 'ieder voor zich.' Ik heb ervaring in operationele en strategische functies, als collega en als leidinggevende en als zelfstandig ondernemer. Recent behaalde ik na extra opleiding ook de EAHA International certificatie als Horse Assisted Educator en nu ben ik dus ook gecertifieerd om het unieke Horse Dream Programma uit te rollen voor teams en groepen.
CabaBLOOM biedt 2 diensten aan die hieruit rechtstreeks gegroeid zijn:

  • individuele Sparring Sessies rond thema's in de werksfeer
  • het educatieve Leiderschap Leren in teamverband

Mijn interesse voor psychologie was er ook al altijd. Als kind al stond mijn bureau in het midden van mijn kamer en 'speelde' ik consultaties na waarbij mensen met allerlei soorten vraagstukken bij me terecht konden. Mijn lessen leren deed ik als lagere schoolkind dan weer alsof ik zelf voor een klas stond, alleen maakte ik voor 'mijn leerlingen' (=teddyberen) wel de link 'waarom' ze dit (bv breuken) moesten leren. Mijn vader vond echter ten tijde van mijn studiekeuze dat je met psychologie je brood niet kon verdienen en dus ging ik plichtsgetrouw (en tegen mijn zin) verder met economie. Uiteindelijk vindt alles altijd zijn weg. Om mezelf te verhinderen in de avonden niet eindeloos door te gaan voor mijn werkgever en mijn leerhonger te stillen met iets compleet anders dan wat ik overdag deed, schreef ik me in voor de master Psychologie aan de Open Universiteit. Na 2 vruchtbare jaren zette ik dit traject op pauze (maar niets is verloren!) omdat er op dat moment teveel hooi op mijn vork lag. Ik kreeg mijn meer dan full-time job, studies en privé-uitdagingen niet meer gecombineerd zonder brokken, én -toegegeven-  deze studies waren tot op dat moment nog hyper theoretisch. Terwijl ik dat dilemma besprak met een vriend uit mijn paarden-entourage, merkte deze terecht op: 'Paarden en psychologie, daar moet toch een praktische combinatie in bestaan, dat lijkt me pas écht iets voor jou'.  Ik ging grasduinen in de opties, zocht naar een degelijke, erkende en wetenschappelijk onderbouwde opleiding en vulde mijn kennis aan met een intense post-graduaat Equicoaching - Personal coaching aan de Vives Hogeschool (KUL), behaald met grote onderscheiding.

Bij CabaBLOOM vertaalt dit zich in het aanbieden van persoonlijke coachtrajecten, al dan niet gecombineerd met psycho-educatieve jaarbegeleidingen voor iedereen vanaf 12 jaar. 

En wat heeft dit te maken met paardenosteopathie?
Door het oprichten van de coachpraktijk ging ik voor het eerst zelf paarden aan huis houden (*vreugdesprongetje*). Typisch voor mij om ook dit weer zo goed mogelijk te willen beheren, dus: simultaan naar een andere set schoolbanken voor een opleiding tot Holistisch Paardenosteopaat (HPO).  Een GRO erkende veelzijdige opleiding, inclusief veel praktijk van bijna 3 jaar. In mijn thesis voor deze opleiding, getiteld: "HPO en Equine Assisted Coaching, een winnende combinatie?" heb ik betracht om mijn beide passies te laten ontmoeten. In dit werk vergeleek ik namelijk 3 studiegroepen van mensen met probleempaarden: mensen die ik coachte mbv hun eigen paard, mensen bij wie ik enkel het paard opvolgde als HPO, en mensen bij wie de combinatie aan bod kwam. In de laatste groep ging het paard er aanzienlijk beter op vooruit.  En uiteindelijk krijgt ook dit vorm in het aanbod van CabaBLOOM, want naast coaching bij CabaBLOOM is mijn aanbod voor paardeneigenaren het volgende:

  • personal coaching, aan huis, met behulp van je eigen paard
  • holistische osteopathie voor paarden
  • de combinatie van beiden


Bijscholingen en intervisies met en door professionals (psychologen, therapeuten, coaches, drs, ...) in de materie zijn een constante. Zo volgden we reeds een driedaagse summit rond Trauma en het Lichaam waar diverse topics getackled werden:  Rol van Voeding, Slaap, Gezondheid en Stressmanagement in herstel van trauma (met Eva Verween) | Trauma en seksualiteit (met Minne Marlo) | Hoe slaat trauma zich op in het lichaam (met Sophie Van de Put) | Neuro-affectieve meditatie en ademhalingstechnieken (met Jasmine Verspeet)| Polyvagaaltheorie en Trauma (met Eva verween)  en namen we actief deel aan diverse workshops rond Traumabegeleiding met paarden en de Window of Tolerance (met drs Martine Huurman) | Systemisch & Sjamantistisch werken met paarden (met Eduard Deckers en Kifungo) | Trauma Informed Equine Therapy and Coaching (met Sarah Schlote) | Alles begint in het zenuwstelsel (met Eva Groslot en Monique Verreijdt) | Equitherapie in de geestelijke gezondheidszorg (met Kiona Boersma en Marieke Vaessen) | Wat brengen paarden bij in het coachen rond leiderschap? (met Annemieken Van Reepingen en Nadja Talpaert) | Hoe help je een gamer naar een online-offline balans? (met Bavo Vroman), enzovoort... 
Ook in de paardenosteopathie is bijscholing een constante.


CabaBLOOM®  beoogt om al deze ingrediënten samen te brengen om jou te helpen bloeien op jouw pad.


Where people and horses come together, magic happens.

Natural horse and humanship happens.